Ако имате нужда от помощ за настаняване в Арбанаси и Търново:  ☏ 0878 676 973  Цените започват от 20 лв. на човек настанен в тройна стая...
АРБАНАСИ се намира на около 4 км североизточно от Велико Търново и на приблизително толкова югозападно от Горна Оряховица. Разположено е на високо плато, част от Търновските височини. Централното му местоположение го прави удобно за достигане от всички краища на страната.
Какво можете да видите в Арбанаси
Селото не е голямо и за 2-3 часа пеша ще успеете да разгледате почти всичко, разхождайки се по преките улички. Малко повече време ще ви трябва да обходите пешеходните маршрути покрай Арбанаси. А ако искате да уплътните още един ден тук, можете видите доста неща около и в Търново.
Ако пък имате нужда от резервация на хотел или къща за гости в Арбанаси, Велико Търново или около... позвънете ми: 0878676973. Цената ще е като на рецепция или по-ниска. Ще платите след пристигането си.
● МУЗЕИ
Констанцалиева къща
Констанцалиевата къща се намира на главната улица, малко по-надолу от центъра на Арбанаси, срещу емблематичният за селото хотел и механа "Извора". Къщата е била притежание на големият арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името с която е позната днес. Функционира като музей. Билетът за вход е 6 лв.
Църква "Рождество Христово"
Църквата Рождество Христово се намира в югозапдната част на Арбанаси, на ул. Рождество Христово. Църквата е изключително интересна и със сложна архитектура. Изпълнена е с много красиви стенописи, разположени на стени, сводове и тавани с обща площ от 2000 кв.м. Един от тях е Колелото на живота. Работи като музей. Билетът за вход е 6 лв.
● МАНАСТИРИ
Арбанашки манастир Света Богородица
Манастир "Света Богородица" се намира в северозападните покрайнини на селото. В днешно време той е действащ женски манастир. Първоначално манастирът е изграден по време на Второто българско царство. Храмът на манастир "Света Богородица" е изложена чудотворната икона "Света Богородица Троеручица", на която се носи славата, че помага на онези, които истински вярват. Приема се, че иконата е донесена през 13-ти век от Атон, през турско е скрита, според преданието, намерена е случайно от овчарче, пасяло животните си на ливадите около църквата.
Арбанашки манастир Свети Никола
Манастир "Св. Никола" се намира в падина в южната част на Арбанаси, под Парк хотел Арбанаси. Той е действащ девически. Построен е по времето на Асеневци. В храма на манастира "Св. Никола" човек може да се помоли на две чудодейни икони – на Свети Николай и на Света Богородица.
В манастира има стаи за настаняване на поклонници. Ако сте голяма група/автобус/, позвънете ми и ще се опитам да помогна при настаняването ви там - 0878676973.
● ЦЪРКВИ
Свети Димитър
Църквата "Свети Димитър" се намира в центъра – дели един двор с хотел Болярска къща. Не е отворена за посетители, но ако човек надникне в нея през прозореца на абсидата, ще види старите стенописи по стените. Попитайте възможно ли е посещение на тел. 0885 105 282.
Свети Атанас
Църквата "Св. Атанас" се намира в гробището в северния край на селото, на 5 минути пеша от центъра. Изградена е през 17-ти век. Нна северната му стена е разгъната темата "Страшния съд", а до нея са фигурите на св. св. Константин и Елена. В момента не приема посетители.
Свети Георги
Църквата "Св. Георги" е в западната част на селото, близо до манастира Св. Богородица. Изградена е в края на 17-ти или в начлото на 18-ти век върху по-стар християнски храм. През 2012 г. църквата е реставрирана и от 01.05.2015 г. е отворена за посетители.
Свети архангели Михаил и Гавраил
Църквата "Св. архангели Михаил и Гавраил" е разположена в южната част на Арбанаси, недалеч от кокетната вила "Гераниум", като входът е от ул. Софроний Врачански. Храмът е построен в края на 17-ти век върху по-ранна средновековна църква. В него ежегодно се провежда Arbanassi Summer Music Festival
Църквите "Св. Георги" и "Св. архангели Михаил и Гавраил" през зимата могат да бъдат видени, след предварителна заявка на тел.0885 105 282.
● ЧЕШМИ
Коконска чешма
Коконската чешма се намира на главната улица, малко по-надолу от Костнацалиевата къща, на отсрещния тротоа, точно срещу хотел "Престиж". Построена е през 1786 г. и носи името на една от обитателките на Констанцалиевата къща Кокона Султана.
Пазарска чешма
Пазарската чешма е в самия център на Арбанаси, срущу Арбат. Строена е през 1829г.
Освен че са старинни, и двете чешми имат големи стрехи над тях.
● КРАЙ АРБАНАСИ
Калугерска дупка
Най-лесният начин за достигане до Калугерскта пещерата е по маркирана пътека надолу започваща до паркинга на хотел-механа "Арбанашка среща" в югоизточните покрайнини на Арбанаси, на влизане от с.Шереметя. След това се следва потока нагоре по дерето и след още стотина метра през храстите се достига до малко езерце пред входа на пещерата с форма на утроба. Добре е да сте с ботуши, ако решите да влезете.
Голямото Лако
Чешмата Голямото Лако се намира около 400 м по-надолу от пещера Калугерска дупка, по същото дере. Следвате зелената маркировка. Някога е била красива римска чешма, която сега е полуразрушена, вероятно от иманярите. До чешмата има беседка за отдих. Има и място за палене на огън. За да стигнете до Голямото Лако, най-удобно е тръгнете от югозападния склон на Арбанаси, по маркираната пътека. Разстоянието от покрайнините на Арбанаси до Голямото Лако се изминава за около 15 минути.
Малкото Лако Малкото Лако е друга интересна чешма край Арбанаси, намираща се в дерето точно под Парк хотел Арбанаси. Изходната точка на маршрута от Арбанаси към Малкото Лако е същата, като за Голямото. Тръгвате по пътеката и следвате синята маркировка. След десетина минути ходене, след завоя в дясно преди боровата горичка, пътеката навлиза в скалите около Малкото Лако. Още няколко метра и сте там, при чешмата. До чешмата, направо от скалите изтича втори извор, който оформя малък, но красив водопад с височина около 4 метра. .
Местността Ксилифор
Местността Ксилифор се намира на около 2 км южно от село Арбанаси. Любимо място за отдих и релаксация на жителите на Велико Търново, Арбанаси и гостите им. Туристическото дружество "Трапезица-1902", го е превърнало в увеселителен комплекс на открито. Точно до актрактивното езере се намира хижа Ксилифор, а недалеч е и хотел-ресторант "Момина крепост".
15 август - празник на Арбанаси
Празникът на село Арбанаси е всяко лято на 15 август и съвпада с големият църковен празник Успение Богородично. По традиция започва с литургия в манастира "Света Богородица", където всеки вярващ има възможност да се докоснете до Чудотворната икона.
Къщата на Петър Дънов
В Арбанаси можете да видите стара турска къща, но важно историческо място, свързано с написването от Петър Дънов на "Завета на цветните лъчи на светлината", която излиза на 15 август 1912 година. Къщата на Петър Дънов се намира в югоизточната част на селото, северно от хотел "Арбанашка среща". Къщата на Петър Дънов е много стара, на места подът е пропаднал. Затворена е за посещение.
Паркът Лакото
Разположен е в самото начало, от източната страна на Арбанаси, в местностите Караник и Новите лозя. Наблизо е телевизионната кула, от където се откриват прекрасни гледки към Предбалкана, Стара планина и В. Търново. Има оформена среда за отдих, спорт и туризъм. Изградени са пешеходни и велосипедни алеи, поставени са пейки, беседки и кошчета за разделно събиране. Засадени са дървета и храсти.
Конната база
Конната база – Клуб по конен спорт "Калоян 92", недалеч от парка, селото, телевизионната кула и развлекателния комплекс "Калоянова крепост" и е още една възможност за активен туризъм. Съществува от 1975 г. и разполага с около 40 броя спортни коне. Базата, освен спорт, предлага и туристически услуги: за начинаещи езда на корда с инструктор; за напреднали предлага пет различни маршрута в Арбанаси; организира конен пикник; разходка с файтон (балове, сватби); зимата предлага разходка с шейна.
Офроуд разходки с АТВ
HillView, е съвсем близо до развлекателния комплекс "Калоянова крепост". Офроуд разходките с АТВ под наем се провеждат около с. Арбанаси. Маршрутът е почти изцяло по офроуд терени и пресечени местности. Според избора на машина и Вашето ниво на подготовка маршрутите се персонализират. Всички маршрути включват почивки на различни местности, които откриват красиви панорамни гледки. АТВ-та, с валидна регистрация дават възможност за провеждане на по-дълги и разнообразни офроуд разходки.
Калоянова крепост
Калоянова крепост - новата забележителст на Арбанаси, съчетава царското величие и място за забавления за жители и гости на Велико Търново и селото. Случващите се в лоното на крепостта пищни музикални изяви и партита са притегателен център за любителите на най-популярните поп и фолк изпълнители в България. Галена, Слави Трифонов, Васил Найденов, Ивана, Кали...са само част от имената на постоянно присъстващите звезди в календара на Атракциона.
● НАКРАЯ
Надявам се, че ще ви е интересно да се разходите в Арбанаси и околностите. Можете да поостанете там за някой и друг ден и селото да ви бъде изходна точка към Велико Търново, където можете да видите доста интересни и уникални неща. За да си запазите място в къща или хотел, само трябва да ми позвъните - 0878 676 973.
● P.S.

Чии имена носят арбанашките улици и площади
Мини зоопарк в "Извора"
Как се кваси в Арбанаси
Арт и антик магазини
Хотели с басейни
NEWS

НОВИНИ ПРОМОЦИИ

СВАТБА в Арбанаси
Все повече млади двойки избират самобитността на Арбанаси за провеждане на своите сватби. Красотата на природата, запазените традиции , липсата на кич, комерсиалност и панелни сгради, привличат младоженците. Типичната селска обстановка радва сърцето на по-възрастните роднини.
Вижте как може да стане това.
20 лв.
Конна база КАЛОЯН
Клуб по конен спорт "Калоян 92" е един от водещите в България. Предлага езда за начинаещи, любители, професиоанлисти, конни туристически разходки и хипотерапия. Язди се на открит пясъчен и открит тревен манеж.
Клубът разполага с над 60 коня от породите: холщайнер, олденбург, вестфален, хановер, източнобългарска и др.
ЦЕНИ: 20 лв. за 45 мин. За деца - безплатно.
Още инфо конната база »
ТОДОРОВДЕН в Арбанаси
Всяка година, в края на зимата, в Арбанаси се отбелязва тържествено Тодоровден. Празникът се организира от кметството на Арбанаси, Клуба по конен спорт “Калоян-92” и НЧ “Иларион Драгостинов”. За първи път Тодоровден е празнуван официално през 1990 г. на бившата резиденция и оттогава не е прекъсвана традицията.
Тук Вижте програмата »
НАСРЕД МЕГДАНА
Ежегодно в средата на юни, в село Арбанаси се провежда поредното издание на Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси". Организатори са Народно читалище "Иларион Драгостинов" – с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.
Вижте актуалната програма за следващото издание.
СЪМЪР МЮЗИК
Летният фестивал на класическа камерна музика "Arbanasi Summer Fest Music" ежегодно привлича едни от най-добрите музиканти от няколко европейски страни. Всички концерти се провеждат в арбанашката църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил".
Тук вижте кои ще са гостите, които ще забавляват публиката.
СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ
Следващото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе в началото на май край Петропавловския манастир, между Арбанаси и Лясковец. Ще има изложение на овце, кочове, агнета, кози, кучета, на продукти от мляко и месо; състезание по теглене на коне- тежковози, фермерски надпревари.
Вижте програмата »
БОЛЯРСКА СРЕЩА
Националният фолклорен събор "Болярска среща" се провежда през лятото на нечетните години над Петропавловския манастир над Лясковец и 3-4 км от Арбанаси. Събитието се случва благодарение подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Професионално жури определя най-добре представилите се в отделните жанрове.
Вижте кога е следващата »
ПЕТРОПАВЛОВСКИ СЪБОР
Петропавловският събор се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира "Св. Св. Петър и Павел", намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България , му определиха името на "Малката Копривщица".
ПРАЗНИКЪТ НА СЕЛОТО
И тази година, на 15-ти август село Арбанаси ще отбелжи своя празник - Денят на Успение Богородично. По традиция, тържествената света литургия ще бъде отслужена в манастира "Света Богородица”, където ще имате уникалната възможност да се докоснете до Чудотворната икона. Празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите.
КАКВО ДА ВИДИТЕ
Арбанаси не е голямо село и 2-3 часа ще са ви достатъчни да обиколите основните му забележителности. Ден ще ви трябва да разгледате и околностите му. Тук прочетете подробно какво ще е добре
да видите в Арбанаси »
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Местоположение на църквата "Рождество Христово": 43°05'50.5"N 25°39'49.5"E, ул. "Рождество Христово", в централната част на селото
Работно време:
април-октомври ● 9.00-18.00 ч.
ноември-март ● след заявка на тел.0885 105254
събота, неделя и празнични дни 10:00-16:00 ч.
Профилактика: вторник: 9.00-12.00 ч.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
СВЕТИ ДИМИТЪР
Местоположение на църквата "Св. Димитър": 43°05'54.9"N 25°40'03.6"E, ул. "Св. Димитър", в двора на хотел "Болярска къща". В центалната част на селото, близо до сградата на кметсвото.
Работно време: Не приема посетители.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
СВЕТИ ГЕОРГИ
Местоположение на църквата "Св. Георги": 43°05'56.7"N 25°39'41.1"E, В западната част на Арбанаси, посоката е манистир "Св. Богородица"
Работно време: април-октомври ● 9.00-18.00 ч.
ноември-март ; след заявка за групово посещение на тел. 0885 105 282
събота, неделя и празнични дни 10:00-16:00 ч.
Почивни дни: понеделник и вторник
Профилактика: сряда: 9.00-12.00 ч.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
СВЕТИ АТАНАСИЙ
Местоположение на църквата-музей "Св. Атанасий": 43°06'05.6"N 25°40'05.6"E, в североизточната част на селото, в посока хотел "Загорие".
Работно време: Не приема посетители. Представлява масивно изградена каменна постройка, покрита с двускатен покрив и размери: 18,4х10,6 м.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
СВЕТИ АРХАНГЕЛИ
Местоположение на църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил": 43.096541, 25.668193, ул. "Софроний Врачански", вляво, преди арката на "Арбанаси палас".
Работно време: април-октомври ● 9.00 - 18.00 ч.
ноември-март ● след заявка на тел. 0885 105 254
събота, неделя и празнични дни 10:00 - 16:00 ч.
Профилактика: вторник: 9.00 - 12.00 ч.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
СВЕТИ НИКОЛА
Местоположение на манастир "Св. Николай Чудотворец" или Арбанашки манастир "Св. Никола": 43°05'44.0"N 25°39'47.3"E. На ул. "Св. Никола", в югозападната част на селото, под "Арбанаси палас". До него се стига с отбивка по пътя от Търново към Горна Оряховица за с. Арбанаси. Църква "Рождество Христово" и параклиса "Св. Илия".
Тел: 0896687410 Подробно »
СВЕТА БОГОРОДИЦА
Местоположение на Арбанашки манастир "Света Богородица": 43°05'52.1"N 25°39'33.8"E. До него може да се стигне от отклоненито към хотел "Рачев хотел Резиденс" на пътя от Търново към Горна Оряховица през Арбанаси.
В църквата на манастира "Успение Богородично" се съхранява чудотворната икона "Св. Богородица Труеручица".
Тел: 062 620322 Подробно »
КОСТАНЦАЛИЕВА КЪЩА
Местоположение на музей "Костанцалиева къща": 43°05'56.6"N 25°39'54.9"E, на ценралната улица "Капитан Павел Грамадов", срещу хотел "Извора", до хотел "Престиж.
Работно време: април-октомври ● 9.00 - 17.00 ч.
ноември-март ● 10:00 до 16:00 ч., след заявка за индивидуални и групови посещения на тел. 0885 105 282
събота, неделя и празнични дни 10:00 - 16:00 ч.
Профилактика: понеделник: 9.00 - 12.00 ч.
РИМ-тел.062682511 Подробно »
ИСТОРИЯТА НА АРБАНАСИ
Летописът на Арбанаси започва с най-ранния писмен документ - ферманът на Сюлейман Великолепни от 1538 г., с който подарява земите на сегашните селища Арбанаси, Лясковец, Горна и Долна Оряховица на великия везир Рустем паша, зет на султана. Подробно »
КЪЩАТА НА ДЪНОВ
В тази арбанашка къща през 1912 г. Петър Дънов работи върху Библията и съставя знаковият си труд "Завета на цветните лъчи на светлината", излиза. от печат през септември същата година. Подробно »
ИКОНИ И СТЕНОПИСИ
Арбанаси е известно с богатото си културно наследство. Доказателства за това са всичките пет църкви и два манастира, които са оцелели до наши дни. Техните сгради, икони и стенописи са успели да преживеят до днес. Вижте ги »