Национален фолклорен фестивал
“Насред мегдана в Арбанаси” 2011Два дена /04 и 05 юни 2011/продължи първото издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Близо 60 индивидуални участници и състави за автентичен и обработен фолклор от цялата страна пяха и играха на откритата сцена в центъра на Арбанаси.
От 19 ч. в събота се изви и най-дългото българско хоро заедно с песните на Илия Луков и Любка Рондова, а в двата фестивални дена зрителите и гостите
имаха възможност да се включат в училището за народни танци – за деца и за възрастни. В неделя вечерта журито раздаде и наградите на победителите в различните възрастови групи.
Гостите се впечатлиха от експозицията с археологически находки от XVI-XVIII век, намерени в църквите “Рождество Христово”, “Свети Димитър” и “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. На не по-малък интерес се радваха и изложбите “Икони от олтарите на арбанашките църкви XVI-XIX век” и “Автентични облекла и накити на етносите в Арбанаси XVIII-XX век”. А част от посетителите на експозицията “Имало едно време” с изящни старинни занаяти се включиха в конкурса за бродерия.
Десетки гости и жители на селото проявиха творческата си фантазия и сами си изработиха сувенири за спомен, подпомогнати от майсторите занаятчии.
Проявата е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 г. и е бил организиран от Градската
асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на настоятелството на местното читалище „Иларион
Драгостинов”. Организаторите са амбицирани да да правят „Насред мегдана в Арбанаси” всяка година в края на май и началото на юни. Фестивалът ще бъде включен в културния календар на Община Велико Търново, с който старата столица ще кандидатства пред ЮНЕСКО за статут на фестивален град.